pondělí 5. listopadu 2012

Proč si (ne)koupit iPhone s iOS?

Zdá se vám název příspěvku zavádějící? Vězte, že je tomu zcela záměrně.

Copak jde si koupit iPhone bez iOS?
Samozřejmě, že to nejde a to je právě ten problém!

Apple každý rok vydává nový a nový iPhone a v záplavě marketingového balastu se ztrácí to zásadní:

Nový iPhone prakticky neexistuje.

Výhoda integrovaného HW a SW od jediné firmy bylo vždycky lákadlo, na které Apple lovil své zákazníky. Velmi dlouho to fungovalo, ale nyní se zdá, že nakousnutému jablku dochází dech. Abychom si rozuměli - jsem celkem spokojený uživatel iPhone (4s v současnosti s iOS 6.0, zvažující upgrade na 6.0.1), ale to co předvádí (resp. nepředvádí) Apple s novými verzemi iOS (4, 5, 6, ...), nad tím mi zůstává rozum stát. Dnešní moderní smartphone znamená moderní operační systém.

iOS 6 moderní rozhodně není.

iPhone 4s byl dokonalý výrobek s fantastickým "šasi" (angl. chassis). Velikost telefonu byla tak akorát - tzn. dobře se vešel do ruky, příjemně se ovládal palcem a zároveň šel i dobře číst text - samozřejmě po zvětšení. Prostě ideální HW. iPhone 5 je jiná písnička.

Jediné, co měl Apple udělat, bylo odstranit nedostatky v iOS a přidat pár funkčností navíc.

U iPhone 5 udělal bohužel přesný opak. Změnil HW tak, jak to asi nikdo moc nechtěl a SW nechal tak, jak byl. Možná má iPhone 5 lepší šasi (alespoň nám to říká Jony Ive v šedém tričku na bílém pozadí), ale odklon od původní velikosti je krok zpět - nebo to alespoň není krok vpřed. Zajímalo by mě, jestli existuje průzkum u stávajících či potenciálních uživatelů iPhone, zda jim současná velikost vyhovovala a zda větší iPhone je to, co nejvíce potřebují. Pokud budu chtít středně velkou placku, koupím si iPad Mini nebo Samsung Galaxy. Co když se po čase rozhodnu, že si chci koupit nový telefon, ale nechci iPhone 5 - tzn. takto velký telefon? Doufám, že nebudu mít smůlu, respektive nebude mít spíše smůlu Apple...?

Jak by měl vypadat iPhone 6?

Apple by měl dát budoucím zájemcům o iPhone 6 na výběr mezi velikostí 4 nebo velikostí 5. Vzhledem k tomu, že Apple měl zatím vždy pouze jeden model iPhone, změnou velikosti nám oznámíl, abychom změnili své preference ohledně velikosti zařízení, nebo šli jinam, protože Apple odteď dělá jen jednu velikost telefonu. Zatímco u iPadu vyrobili verzi Mini, takže uživatel si může zvolit, které zařízení je pro něj vhodnější, u iPhone žádnou takovou volbu uživatelé zatím nemají. Jedním z důvodů, proč jsem změnil svůj původní HTC HD2 na iPhone 4s, byla právě velikost iPhone.

Když jde zmenšit iPad, proč by nešla iPhonu vrátit původní velikost?

Jaké atributy by měl mít skutečně "nový iPhone", který bych si rád koupil?
  1. Možnost výběru požadované velikosti (iPhone 4 nebo iPhone 5)
  2. Nový iOS 7 s
    1. odstraněnými nedostatky iOS6 (viz jiný článek)
    2. nové funkčnosti odpovídající tomu, že se bude psát rok 2013 (budíček!)
Apple přidal do iOS blbosti, které vesměs nikdo nepotřebuje, odstranil to, co dobře fungovalo a nahradil to  něčím, co funguje špatně nebo nefunguje vůbec. Drobné odstíny barev by možná rozlítily perfekcionistu Jobse, ale pro mě je důležitá užitná hodnota a ta se s iOS částečně snížila (např. Maps), ale především se vůbec nezvýšila!

Žádné komentáře: