pondělí 5. listopadu 2012

Co vás (ne)bude štvát v Apple iOS?

iOS6 jsem netrpělivě očekával a těšil se na to, až si Apple přečte tisíce článků na internetu na téma:

  • "Co v iOS chybí?" nebo
  • "Nejvíce žádané funkčnosti v iOS6" nebo
  • "Proč je Android lepší než iOS?"
Bohužel se zdá, že Apple vůbec žádný průzkum mezi uživateli iPhone nedělá a doslova "si dělá co sám chce". Nemůže se pak divit, že uživatelé časem ztratí nejen iluze, ale také trpělivost a zvolí jinou značku. V následujícím článku se pokusím shrnout to, co bylo špatně v iOS5 a v iOS6 se bohužel nezměnilo.

Profily telefonu (to bylo na mobilech už v roce 1995!)

Proč proboha iOS nemá možnost vytvořit uživatelské profily, ve kterých si každá uživatel zvolí optimální nastavení telefonu pro různé situace? Například:
  • V AUTĚ (bluetooth ON, jas 50%, mobilní data ON, 3G síť ON, Wi-Fi OFF)
  • POUZE WIFI (letový režim ON, Wi-Fi ON).
  • ŠETŘÍM BATERII (vše kromě telefonu OFF, jas 20%)
Je to skutečně takový problém?

Oblíbené přepínače do Oznamovacího centra (ideálně SLIDE UP)

Oznamovací centrum, které se objeví, když přejedete prstem zeshora dolů, je pro uživatele iOS nikdy neutuchající téma. Jednomu vadí, že se na něm nezobrazuje to, co by chtěl, jinému vadí, že neobsahuje nejčastěji používané (favourite) přepínače (settings), nelze do něj umístit ani profily telefonu (viz výše) a dalšímu, že v iOS neexistují žádné widgety.


Pokud Apple nechce zasahovat do existujícího oznamovacího centra, není problém! Může přidat nové centrum pro přepínače, které by se objevilo např. při přejetí prstu zespoda nahoru (tzn. opačně). Když se chce, tak všechno jde, ale Apple zdá se nechce.

Tlačítko "Home" v nastavení


Optimální způsob přepínání nejčastějších položek v nastavení  jsme si popsali, ale i pro ty ostatní existuje ulehčení. Ten, kdo často používá přepínače v nastavení určitě "miluje" situace, když potřebuje změnit nastavení více položek. Při usednutí do auta například:
  1. Zapnout Bluetooth
  2. Zapnout síť 3G (například kvůli navigaci)
  3. Snížit jas (protože jede v noci)
  4. atd. atd. atd.
V podstatě se uťuká, protože se musí stále vnořovat do jednotlivých úrovní nastavení. Úspora by byla v tom, přidat do nastavení tlačítko "Home", která se vždy přepne na hlavní stránku nastavení a přesune se přímo na začátek. Není to nic moc velká úprava, ale hodně by pomohla.

Zapomeňte poslední pozici v nastavení

Příjemná vlastnost iOS je to, že si po ukončení aplikace (kulaté tlačítko) uloží poslední stav aplikace a když se do ní vrátíte, objevíte se na posledním místě. U nastavení je to bohužel nevýhoda. Pokaždé se musíte nejdříve zorientovat, kde jste byli naposledy, pak se odťukat zpět do nejnižší (root) úrovně a pak se vydat někam jinam. V praxi by bylo určitě pohodlnější, kdybychom při otevření nastavení byli vždy na stejném místě. Toto chování by případně mohlo být nastavitelné, aby si každý uživatel vybral, co mu více vyhovuje.

Žádné komentáře: